15 november 2015

Så och skörda hela vintern

Nu när den mörka årstiden är här räcker inte längre dagsljuset för att odla bladgrönsaker och örter i fönstret. Det finns fortfarande grönkål ute på lotten men för att få tillräckligt med färsk mat groddar vi en massa fröer. Och så odlar vi mängder av vår snabbväxande favorit ärtskott.

Om du inte redan testat så gör du så här: Lägg torra gula ärter i blöt i ett dygn. Räkna med att de sväller rätt så mycket så det behövs en stor burk. Häll av vattnet och bred ut ärterna tätt på ett tunt lager av jord eller sand. Jag brukar ta gammal jord som använts till andra växter innan. Ärterna behöver egentligen ingen näring för att börja växa utan vill bara ha något att rota sig i så att de kan stå upp (det finns även speciella boxar för att odla ärtskott utan jord men dem har vi ingen erfarenhet av). Vattna och täck med plastfolie så att fukten hålls kvar tills ärterna börjat växa. Efter bara några dagar har ärtskotten fått sina första små blad och är färdiga att skörda.

Om en klipper just ovanför ett av de små gröna skottögonen på stjälken brukar det kunna bli ännu ett skott från samma ärta.

Se även:
Goda små groddar

1 kommentar:

  1. Hej! Jag skulle vilja komma i kontakt med er för ett eventuellt samarbete. Maila mig info(at)gardenhome.se /Marianne

    SvaraRadera